Radyonüklit Metrolojisi alanında 2 yeni CMC girişi BIPM KCDB’de yayımlandı

Ağrılıklar ve Ölçüler Genel Konferansı (CGPM) otoritesi altında ve Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Komitesi (CIPM) denetiminde çalışan uluslararası bir organizasyon olan Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosu (BIPM), 1875 yılında imzalanan Metre Anlaşması sonucunda oluşmuş bir organizasyondur. Türkiye, Metre Anlaşmasını 1875 yılında imzalayan asıl üyelerden olup, BIPM yürütücü komitesi olan Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Komitesi (CIPM)’nde temsilcimiz bulunmaktadır.

CIPM’e bağlı CIPM MRA (Karşılıklı Tanınma Mutabakatı) üyesi ülkelerin metroloji kuruluşlarının oluşturduğu bölgesel metroloji organizasyonları bulunmaktadır. CIPM MRA, ulusal metroloji enstitüleri tarafından yayımlanan kalibrasyon ve ölçüm sertifikalarının karşılıklı olarak tanınmasını, eşdeğerliliğini ve kabulünü hedefleyen uluslararası bir anlaşmadır. Türkiye, 1999 yılında TURBİTAK-UME ve 2007 yılından itibaren iyonlaştırıcı radyasyon alanında atanmış kuruluş olarak TENMAK-NÜKEN vasıtasıyla Avrupa ulusal Metroloji Enstitüleri Birliği (EURAMET) üyesidir.

NÜKEN Ankara Yerleşkesi bünyesinde bulunan Radyonüklit Metrolojisi Laboratuvarı olarak 2018 yılında katılım sağlanan, dünyada yüksek teknik yeterliliğe ve deneyime sahip laboratuvarların katılım sağladığı uluslararası anahtar karşılaştırma testlerinde C0-60, Ge-68, Cs-137, Ba-133 ve Eu-152 ölçümlerinde başarı sağlanmıştır. 2022 yılı sonundaCo-60 ve Ge-68 radyonüklitleri için BIPM’e bağlı Anahtar Karşılaştırma Veritabanına (KCDB) Kalibrasyon ve Ölçüm Yetenekleri (CMC) veri girişi başvurusu yapılmıştır. Bu başvurumuz Temmuz 2023’de kabul görerek KCDB veritabanında yayımlanmıştır.

CMC girişine sahip olmak, gerek uluslararası karşılıklı tanınma mutabakatı, gerek ticari ilişkiler, gerekse de ülkemizin bu alandaki prestiji açısından oldukça önemlidir.